8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maximus meridus dnia Październik 09, 2014, 09:20:18 »
Paloc - zupa palocka
0,5 kg baraniny bez kości
kilka ziemniaków
2 cebule
0,5 kg fasolki szparagowej (może być mrożona lub konserwowana)
parę łyżek oleju roślinnego
śmietana
sól
czerwona, słodka, mielona papryka
listek laurowy
kminek
czosnek
pół szklanki wina
pół cytryny (lub sok z cytryny, skórka)
Tradycyjna zupa węgiesko-słowacka. Zamiast baraniny można dać wieprzowinę np mięso z szynki. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę.
Wsypujemy kilka łyżek słodkiej czerwonej papryki. Mieszamy, zwracając uwagę, żeby nawet przypadkiem nie przypaliła się.
Dodajemy baraninę pokrojoną w kostkę.
Dodajemy pół szklanki wina i na małym ogniu gotujemy przez kilkanaście minut, często mieszając. Przyprawiamy kminkiem, solimy, wrzucamy część czosnku (rozmiażdżony lub bardzo drobno pokrojony).
Mięso powinno „puścić” trochę sosu.
Dodajemy ok. 2,5 l wody. Gdy mięso jest już miękkie, czas na pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Surową lub mrożoną fasolkę dodajemy razem z ziemniakami, jeżeli ze słoika - dopiero na końcu.
Pod koniec gotowania przyprawiamy cytryną (zupa musi być trochę kwaśna) i winem.
Zupę koniecznie zagęszczamy śmietaną.